Ryssbergen

Ryssbergen, Stockholms närmaste urskog som vi kallar det, liger på Västra Sicklaön i Nacka, bara 5 km fågelvägen från Sergels torg. På något sätt har här en rest av gammelskog blivit kvar, opåverkad av skogsbruk och även av plockhuggning(det finns inga stubbar!). I Ryssbergen har tiden stått still och skogen kunnat leva sitt eget liv. Trots närheten till Värmdöledenhörs inte bullret när man kommer ner i branterna utan man har tystnad och rofylldhet. 

Rofylldheten hotas nu av Kvarnholmsförbindelsen, en bro som ska gå över Svindersiken och in i Ryssbergen i tunnel. För att bygga tunneln ska ett stort schakt sprängas upp i skogen och en trafikplats anläggas där vägen ska anslutas till Värmdöleden och vägnätet på Sicklaön. Något som skulle förstöra mycket av den unika miljön i Ryssbergen. Naturskyddsföreningen i Nacka och andra organisationer samt enskilda Nackabor har protesterat mot planerna. I nuläget är broplanerna överklagade till Mark- och Miljödomstolen.

Förutom att förstöra Ryssbergens unika natur kommer bron att generera genomfarstrafik i den nya stadsdelen Kvarnholmen och bidra till en allmän trafikökning på Sicklaön. Nacka kommuns skattebetalare ska dessutom stå för merparten av kostnaden för kalasaet, ca 260 miljoner kr i nuläget men det lär bli mer…

Vi(Naturskyddsföreningen i Nacka) fick in en debattartikel med fokus på kostnaderna för bron i Nacka Värmdö Posten. Kul med så många kommentarer.

Jag har faktiskt inte dokumenterat Ryssbergen så noggrant men här nedan finns en del bilder från området. Fler bilder kommer att läggas upp här framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: